Jeśli potrzebujesz soku z kapusty, koniecznie sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wracają do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo substancji wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysokie stężenie witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Dlaczego powinno się pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Wzmagają one także apetyt i stanowią ochronę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]