Robienie zakupów Żywność

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Jeśli chcesz zamówić kiszoną kapustę, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Specyficzny smak białej kapusty kiszonej jest integralną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu dań i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.

Czemu powinno się jeść kiszoną kapustę?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych dwóch określeń używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie pokarmów. Drobniutko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie zimą było o wiele trudniejsze niż dzisiaj. A należy zaakcentować, że kapusta kwaszona posiada mnóstwo substancji, które są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, witaminy A, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B2, B6, B12). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, żelaza i potasu. Równocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, stąd rekomenduje się jego spożycie osobom pragnącym odchudzić się.

Kapusta kiszona – w głównych daniach i w dodatkach

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy zarówno w przystawkach do dań, jak i jako podstawowy ich składnik. Niegotowaną najczęściej je się ją jako surówkę z cebulką oraz tartą marchewką, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To także produkt, który rewelacyjnie komponuje się z pieczarkami oraz mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do krokiecików, łazanek czy pierogów. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań jak kapuśniak, bigos bądź góralska kwaśnica.

Praktycznie każda babcia ma własny sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na czas zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich pojemniczkach bez problemu dostać można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Similar Posts