Od wieków w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. Od paru lat jednakże raz za razem mówi się również o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością eko.
Redukuje poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kiszonej kapusty
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty nierzadko przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest niesłychanie zdrowy, chociaż bardzo cierpki. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witamin z grupy B, C, E oraz A, jak również liczne minerały, jak potas, żelazo oraz sód. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do kwasowego posmaku tego soku, niemniej jednak warto pić go cyklicznie, gdyż wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie należy nadużywać – zaleca się pić mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.
Plusy soku z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od lat w kuchni i który konsumujemy też jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy wiele witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: podnosi koncentrację, obniża poziom cholesterolu we krwi, a zarazem zapobiega zatwardzeniom. Chociaż buraki charakteryzują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek.
Jeśli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie albo zamówić wprost na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju powinno się magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]