Szukasz ogórków kiszonych w worku? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce bądź w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.
Czym urozmaicić walory smakowe kiszonych ogórków
Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Stosuje się do tego beczki z drewna bądź duże gliniane garnki, w których ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie zostawia się pojemnik na co najmniej 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po paru dobach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper oraz czosnek, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić też różnymi dodatkami, przykładowo liśćmi laurowymi, kawałkami chrzanu czy pieprzem. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą albo spiżarką, w której może magazynować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w kubełkach czy w workach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Dlaczego powinno się jeść kwaszone ogórki?
Od stuleci wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, gdyż razem z kiszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie wpływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D, jak również wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, miedź czy potas. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli nie przeszkadzają cierpkie smaki, rekomendujemy nie wylewać go po spożyciu kwaszonek, tylko go wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, bo w trakcie kwaszenia mikroelementy przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]