Robienie zakupów Żywność

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Znajdź barszcz biały.

Obecnie coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz gospód z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie podawane w trakcie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Żurek to nie barszcz biały – co odróżnia te potrawy?

Jeżeli spyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób często nie widzi głównych różnic pomiędzy tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. Jednak to nie jedyne, co odróżnia te zupy, aczkolwiek trzeba dobitnie zaakcentować, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla indywidualne upodobania i zdolności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego na ogół wkłada się więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej zagmatwane, bowiem w ramach tej rodziny zup wyróżnia się trzy typy:
– gęsty, kwaskowaty żur przygotowywany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Nie musisz robić samodzielnie zakwasu na żur i barszcz biały

Wykonanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest proste, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W książkach kulinarnych przeczytać można kilkanaście przepisów na zakwas, które warto wykorzystać. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas należy zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy apetyt np. na barszcz biały najdzie was znienacka, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i stacjonarnych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których zrobimy przepyszny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Similar Posts